Tajska kuchnia

Co najbardziej lubię w kuchni tajskiej ? świeże mleczko kokosowe. Można je pić przez słomkę z kokosa, a na koniec zeskrobywać łyżką delikatny, biały miąższ.  Mleczko kokosowe jest podstawą wielu zup i sosów. Na przykład przepyszne tajskie curry:

Paneng Goong to połączenie curry, krewetek i mleczka kokosowego.

Paneng Neua: czerwone curry, wołowina i mleczko kokosowe.

Paneng Poo: curry, krab i mleczko kokosowe.

Matsaman Kai: kurczak, indyjskie curry, ziemniaki, cebula i mleczko kokosowe.

Matsaman Neua: Wołowina, indyjskie curry, ziemniaki, cebula i mleczko kokosowe.

Matsaman Goong: krewetki, indyjskie curry, ziemniaki, cebula i mleczko kokosowe.

 

 

Zbiory kokosów🥥. Mleczko kokosowe jest pysznym składnikiem do zup i sosów tajskich🥘.

Opublikowany przez Travel3d Poniedziałek, 21 stycznia 2019

 

 

W Phuket w restauracji Khiang Le Pla Phao w pobliżu Aquarium i naszego resortu Amatara czuliśmy się najlepiej. Świeże warzywa, ryby, smaczne sosy i miła atmosfera z widokiem na morze przykuwały nas na dwie trzy godziny.

 

W Koh Yao Yai dobrych restauracji nie brakowało. Grouper w sosie ananasowym z kolendrą, marchewką był jednym z rarytasów. W aquarium w Phuket pływał wielki Giant grouper. Maksymalna waga tej ryby wynosi 400 kg. Mogą żyć do 50 lat. Jednak najdziwniejsza jest płeć tej ryby. Co to oznacza ? Wszystkie młode groupery są samicami żyją w haremie z jednym samcem. Gdy on umiera, jedna z samic przekształca się w samca i przejmuje harem.

 

Zupa Tom Yum z liśćmi tajskiej limonki kaffir.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *